Appelscha

Alles over Appelscha

De regio Appelscha is gelegen in Nationaal park Drents-Friese Wold is een aaneengesloten natuurgebied, is zeer veelzijdig en dan ook schitterend. Prachtige bossen, open velden, kwelders. plassen en zandverstuivingen met daarin mooie fiets en wandel routes. Iedereen kan er ontspannen op zijn eigen manier. Op deze website ontdekt u uw manier om te ontspannen. U vindt hier het aanbod van activiteiten, de diverse horeca, campings, appartementen, bosbungalows, vakantiehuizen, villa’s met sauna en vele andere overnachtingsmogelijkheden.

Appelscha ligt in de gemeente Ooststellingwerf. De andere dorpen zijn Donkerbroek, Elsloo, Fochteloo, Haule, Haulerwijk, Langedijke, Makkinga, Nijeberkoop, Oldeberkoop, Oosterwolde, Ravenswoud en Waskemeer. Maar ook Bakkeveen, Diever, Noordwolde, Vledder, Zorgvlied, Frederiksoord, Dwingeloo en Veenhuizen mogen zeker niet onvermeld blijven.

De omgeving van Appelscha is perfect te ontdekken per fiets of te voet. Via diverse fiets- en wandelroutes kom je langs de mooiste plekken in de regio. Uiteraard kunt u gemakkelijk zelf een route samenstellen. Of dwaal door het Drents-Friese Wold en wie weet stuit u nog op een onontdekt stukje Friesland. 

Gaat u voor nog meer actie? Neem uw mountainbike mee of huur een mountainbike en cross door het Drents-Friese Wold over een van de mooiste mountainbike paden van Nederland.

https://appelscha.nl/agenda

Appelscha is een dorp in de gemeente Ooststellingwerf, in de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt ten zuidoosten van Drachten, tussen Oosterwolde,  Dwingeloo en gelegen nabij Asen. Op 1 januari 2020 kende het dorp 4.735 inwoners. Onder het dorp vallen ook de buurtschappen; Aekinga, De Bult, Oude Willem, Terwisscha en Willemstad.

De regio Appelscha is schitterend. Prachtige bossen met mooie routes. Iedereen kan er ontspannen op zijn eigen manier. Op deze website ontdek u de manier om te ontspannen in regio Friesland – Drenthe. En vind je het alle aanbod Appelscha van activiteiten, de diverse horeca en de overnachtingsmogelijkheden in Drents-Friese Wold.

www.texelvakantieverhuur.nl

Waddeneiland Texel
Andere accomandaties
Vakantehuizen aan bos, bungalows met open haard, appartementen aan zee en luxe villa’s met sauna op Waddeneiland Texel huren.

www.debosbergtoren.nl/

Uitkijktoren in Appelscha. De uitkijktoren aan bos en dorpje Appelscha is maar liefst 33 meter hoog en staat op het hoogste punt van het Drents-Friese Wold op een 20 meter hoge stuifduin.

 

www.nationaalpark-drents-friese-wold.nl/

Het Drents-Friese Wold behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa  en is daarom aangewezen als Natura2000 gebied.

 

https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/drents-friese-wold/bezienswaardigheden/buitencentrum-drents-friese-wold

Aan de rand ligt Buitencentrum Drents-Friese Wold. In dit bezoekerscentrum is de tentoonstelling Grenzeloos Wold te zien, met veel informatie over de natuur in het nationaal park. Er worden diverse activiteiten georganiseerd, kinderen kunnen bijvoorbeeld meedoen aan de bospicknick en het worteltrekken. Ook is er de mogelijkheid tot vergaderen.

 

https://www.nationaalpark-dwingelderveld.nl/

Nationaal Park Dwingelderveld is een nationaal park in de Nederlandse provincie Drenthe globaal gelegen in de driehoek Dwingeloo, Ruinen en Beilen. Het is ongeveer 37 km² groot.

 

https://www.maallust.nl/

In het proeflokaal van Maallust kunt u de speciale bieren drinken die hier ter plekke worden gebrouwen.

 

https://www.drentslandschap.nl/

Stichting Het Drentse Landschap zet zich in voor de bescherming van de natuur en het erfgoed in Drenthe.

 

https://www.duinenzathe.nl/

Duinen Zathe is een overzichtelijk park voor een compleet en betaalbaar dagje uit voor het hele gezin.

 

https://klimbos-appelscha.com/

Klimmen in het leukste Klimbos van Noord-Nederland! Klimbos Appelscha ligt midden in het Drents-Friese Wold en is de ideale activiteit voor een dagje uit! Of het nu gaat om een kinderfeestje of om een bedrijfsuitje, Klimbos Appelscha is voor iedereen.

https://appelscha.nl/zwemmen/canadameer

Het Canadameer is een kunstmatig meer tussen de dorpen Appelscha en Elsloo in de Friese gemeente Ooststellingwerf. Het ligt in de buurtschap Canada. Het Canadameer is een voormalige zandafgraving waar in 1960 zand is gewonnen voor de aanleg van de N381

 

Iedereen vanaf 1.40m kan komen klimmen in het leukste Klimbos van Noord-Nederland! Reserveer snel een plekje in het Klimbos

 

https://www.mtbroutes.nl/friesland/appelscha-bosberg

Een uitdagende route waar een goede warming-up een vereiste is. De route bestaat uit technische singletracks met korte venijnige klimmetjes. Er zitten geen verharde of vlakke stukken in de route.

Deze route is aaneengesloten te rijden met de 17,3 kilometer lange, blauwe route van Appelscha. Er ontstaat dan een route met een totale lengte van ruim 21 kilometer.

 

https://golfparkdehildenberg.nl/

Golfclub Hildenberg is gelegen in Appelscha in de provincie Friesland aan de rand met Drenthe. U kunt hier spelen op de 9 holes golfbaan van Buitenplaats De Hildenberg. De baan is ontworpen door golfbaanarchitect Alan Rijks en heeft 9 holes met een par van 64. Daarin zit ook een par-5 hole.

 

https://oermuseum.nl/

Het OER museum West-Drenthe is een museum aan de Brink 7 in Diever in de Nederlandse provincie Drenthe. Het museum is gevestigd in het Schultehuus, ooit de zetel van de schulte en later het gemeentehuis van Diever.

 

https://www.hetnationaleparkvandrenthe.nl/ontdek-drenthe/sporen-uit-het-verleden/overblijfselen-uit-de-tweede-wereldoorlog/onderduikershol

Diep in de bossen van het Drents-Friese Wold, op het landgoed Berkenheuvel, ligt het Onderduikershol Diever.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in de winter van 1943-1944, vatte een groep verzetsstrijders uit Diever het plan op om bij een onopvallende zandheuvel in het dennenbos van Berkenheuvel een schuilplaats te bouwen.

 

https://www.hunebednieuwscafe.nl/2017/12/hunebed-d52-diever-2/

Hunebed D52 ligt in de nabijheid van Diever in de Nederlandse provincie Drenthe. Het hunebed ligt ten noordoosten van Diever aan de Groningerweg

 

https://www.mtbroutes.nl/drenthe/diever-hoogersmilde

Deze zware route (op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland) loopt door het Nationaal Park Drents-Friese Wold, één van de grootste natuurgebieden van Nederland met ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand.   De route is speciaal gemaakt voor mountainbikers en je vindt dan ook vooral singletracks.

 

http://www.hetkasteeldiever.nl

Het kasteel ligt aan de rand van het Drentsche esdorp Diever. Dit deel van Drenthe is omgeven door prachtige nationale parken, de twee het dichtstbij zijn: Het Drents-Friese Woud en het Dwingelerveld. Beide zijn erg geliefd bij wandelaars en fietsers, waarvoor de natuurparken een groot netwerk aan routes te bieden heeft.

 

https://www.dekoloniehof.nl/

Museum De Koloniehof is een museum in de Nederlandse plaats Frederiksoord.

Het museum De Koloniehof is een herinneringsmuseum gewijd aan het werk van de Maatschappij van Weldadigheid, die in de eerste helft van de 19e eeuw in het kader van de armoedebestrijding diverse kolonies in het toenmalige Verenigd Koninkrijk der Nederlanden stichtte.

 

https://miramar-zeemuseum.nl/

Miramar Zeemuseum is een natuurhistorisch museum in Vledder. Het museum is opgericht in 1966. De collectie van het museum, die aan de hand van schelpen, koralen, kreeften, krabben, vissen en andere naturalia, een beeld geeft van het leven in zeeën en oceanen, werd door mejuffrouw Jeanne A.W. Warners

 

https://kampwesterbork.nl/

Kamp Westerbork was tijdens de Tweede Wereldoorlog een doorgangskamp bij Hooghalen in de toenmalige gemeente Westerbork in Drenthe. Het kamp was een voorportaal waarvandaan ruim 102.000 in Nederland wonende Joden en 245 Roma per trein werden gedeporteerd naar concentratie- en vernietigingskampen in Duitsland, Polen en Tsjechië.

 

https://drentsmuseum.nl/

Het Drents Museum is gevestigd in Assen, op de plek van het voormalig klooster Maria in Campis. De hoofdentree bevindt zich sinds 2011 in een voormalig koetshuis van het Drostenhuis, dat via een onderaardse gang met de andere gebouwen is verbonden.

 

https://www.ttcircuit.com/events/

Het TT Circuit Assen (ook bekend onder de naam Circuit van Drenthe en The Cathedral of Speed) is een in Assen, (Nederland) gelegen circuit, dat gebruikt wordt voor onder meer de MotoGP TT Assen, WK Superbike, het Brits kampioenschap superbike en de DTM. Tussen 1925 en 1954 werden de wedstrijden op een stratencircuit verreden. Sinds 1955 ligt er een permanent circuit.

 

www.vakantiehuis-appelscha.nl

Overnachten TT Assen 2021

De TT Assen is een jaarlijkse motorrace op het Circuit van Drenthe bij Assen, in de Nederlandse provincie Drenthe. Sinds 2016 wordt de TT Assen gehouden op zondag in het laatste weekend in juni, voorheen werd deze traditioneel op de laatste zaterdag van juni verreden. Alle Grand Prix klassen komen hier aan bod.

 

https://www.gevangenismuseum.nl/

Het Nationaal Gevangenismuseum is gevestigd in een voormalig werkgesticht in Veenhuizen. Het museum informeert op interactieve wijze over de omgang met misdaad en straf in Nederland vanaf 1600 tot vandaag de dag.

 

https://www.dnk.nl/

DNK is een cultuurcentrum in Assen, gelegen aan de kop van de Vaart. Het centrum is gevestigd in een modern gebouw, dat in 2012 geopend werd door prinses Margriet. In het gebouw bevinden zich een theater, bioscoop en bibliotheek

 

https://www.gotcha.nu/lasergamen-appelscha/

Lasergamen Appelscha? Dan ben je bij Gotcha Outdoor Lasergames aan het goede adres! Onze geweldige lasergame locatie in Appelscha heeft namelijk schuilplekken, loopgraven en een tunnel. Dus deze locatie biedt veel uitdaging. Bij ons vier je een feestje om nooit te vergeten!

 

https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/drents-friese-wold/buitencentrum

Buitencentrum Drents-Friese Wold is een bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer bij Terwisscha in Friesland. Het ligt in het Nationaal Park Drents-Friese Wold en is bereikbaar per fiets en auto. In het buitencentrum Drents-Friese Wold is informatie te vinden over de natuur zoals de planten en dieren in het natuurgebied.

 

https://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/drents-friese-wold/kabouterpad-drents-friese-wold

Kabouterpad te vinden bij Buitencentrum Drents-Friese Wold is hét startpunt voor je zoektocht. Samen met je ouders loop je een route van ongeveer 1.500 meter. Onderweg luister je naar een verhaaltje over kabouters en doe je kabouteropdrachten.

 

https://tip-appelscha.nl/de-turfroute

De Turfroute is een wereldwijd bekende vaarroute door het Zuidoosten van Friesland. Onderweg kom je verhalen tegen over heren van stand, veenbazen en arme turfgravers in plaatsen als Oldeberkoop, Gorredijk, Appelscha en Heerenveen

 

https://appelscha.nl/zwembad-appelscha

Zwembad Bosbad Appelscha is een verwarmd openluchtzwembad. Jong en oud kan zich hier prima een hele middag vermaken. Er is onder andere een grote zonneweide, diep zwembad, peuterbad, en een kiosk.

 

https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/oranjewoud

Oranjewoud is een dorp in de gemeente Heerenveen, in de Nederlandse provincie Friesland. Het dorp is tegen de oostelijke rand van de plaats Heerenveen gelegen. Het dorp telde in 2019 1.585 inwoners. De oostzijde is sinds 2012 beschermd dorpsgezicht

 

https://saunahetfriesewoud.nl/

Sauna Het Friese Woud.gelegen op 15 miniten van Villa sauna Appelscha Deze wellness is gelegen in Boijl op de rand van Friesland/Drenthe. Sauna Friesland / Sauna Drenthe / Prive Sauna Vakantiehuis ligt op 13 km

 

https://www.dewoudfennen.nl/

Villa sauna. Dé wellness beleving van Noord-Nederland met 9 verschillende sauna’s. Hamam beleving in het Oosters badhuis. Groot aanbod massages & beauty behandelingen

 

https://www.oldeberkoop.nl/recreatieatoerisme/bezienswaardig/hertenkamp

In het Koepelbos, langs de provinciale weg Oosterwolde - Wolvega, ligt het hertenkamp. Op een ruim veld met nachtverblijf lopen er, naast herten, ook enkele schapen en geiten.

 

https://www.taman-indonesia.nl/

Taman Indonesia is een klein dierenpark in Kallenkote in de Nederlandse provincie Overijssel. Het park is gespecialiseerd in dieren uit Indonesië, met name vogels, zoals de zeer zeldzame balispreeuwen, kleine zoogdieren zoals de binturong, de Bengaalse tijgerkat en de loewak.

 

https://www.aquazoo.nl/

AquaZoo Leeuwarden is een dierentuin gelegen ten oosten van Leeuwarden in het recreatiegebied De Groene Ster in de provincie Friesland. AquaZoo Leeuwarden is een dierentuin met de nadruk op in het water levende dieren

 

https://www.buitenplaatsdehildenberg.nl/

Roompot Vakanties Buitenplaats De Hildenberg is een vakantiepark gelegen aan de golfbaan Hildenberg

 

https://www.heksehoeve.com/

voel de magie bij Buitenmuseum De Heksehoeve. De Heksehoeve bestaat uit een 3000 m2 grote heksentuin met veel rituelen en activiteiten en een heksenhuisje. Margarita, een traditionele solitaire heks, legt je verschillende dingen uit zoals wichelroede lopen en het grote wensenritueel.

 

https://appelscha.nl/markt-appelscha

De markt in Appelscha is de perfecte gelegenheid om een gezellige tijd met anderen te hebben, nieuwe (regionale) producten te ontdekken en andere mensen te ontmoeten. In Appelscha zijn naast de weekmarkten ook vaak braderieën, vlooienmarkten en rommelmarkten. Niet alleen in Appelscha zijn leuke markten. De Friesestreekmarkt in Olderberkoop is ook een aanrader.

 

http://www.dieversarchief.nl/onderwerpen/uilenhorst/

Bij het gehucht Oude Willem (in Drenthe tussen Diever en Zorgvlied) ligt in het Prinsenbos de ruïne van de boerderij de Uilenhorst. Ik heb daar van de zomer wat foto's van gemaakt, maar ben vooral benieuwd naar de geschiedenis ervan. Wat ik heb begrepen is de boerderij verwoest in de Tweede Wereldoorlog. Nu lagen daar in de bossen de werkkampen Diever A en B en heb ik via Google Books ontdekt dat mannen uit de kampen bij de familie Van der Feer op de boerderij kwamen. Verder is er weinig te vinden over de geschiedenis van de Uilenhorst. Ook is er een pannenkoekhuis.

 

https://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/drents-friese-wold/blotevoetenpad-drents-friese-wold

Bij Buitencentrum Drents-Friese Wold ligt een bijzonder pad: het blotevoetenpad. De naam zegt genoeg: schoenen en sokken uit, en lopen maar! Voel met je blote voeten het zand tussen je tenen, het koele water, zacht prikkende dennennaalden en takjes. Een prikkelende wandeling voor je blote voeten, die meestal toch verstopt zitten in een paar schoenen.

 

https://appelscha.nl/bezienswaardigheden/uitkijktoren-de-zeven

De 'zeven', zoals deze bijzondere uitkijktoren wordt genoemd, is te vinden in het Friese Fochteloërveen. Met een beetje geluk zie je in het voorjaar en 's zomers kraanvogels vanuit deze uitkijktoren.

 

https://www.drenthe.nl/locaties/2826878493/uitkijktoren-aekingerzand

Uitkijktoren Aekingerzand

De uitkijktoren in het Aekingerzand ligt centraal in het gebied 'De Kale duinen', dat onderdeel is van het Drents-Friese Wold. Vanuit de toren heb je een prachtig uitzicht op een groot deel van het stuifzandgebied. Het uitkijkpunt kun je zowel lopend als met de fiets bereiken.

 

https://museumenmolenmakkinga.nl/

in het museum Oold Ark in Makkinga is een expositie te zien van diverse handgereedschappen, veelal vernuftig gemaakt met materialen die men in de vroegere tijden voor handen had.

 

www.hvappelscha.nl/cachot

Cachot Appelscha

Rond 1900 werd er van rijkswege een onderzoek gelast naar de inrichting van de z.g. bewaarplaatsen. In de dorpen werden hiermee bedoeld de cachotten onder kerktorens, waar vooral dronken en zich misdragende mensen (tijdelijk) werden opgesloten. De conclusie van het onderzoek was, dat de bewaarplaatsen niet meer aan de nieuwe voorschriften voldeden.

 

https://vlechtmuseum.nl/

Het Nationaal Vlechtmuseum is een museum gevestigd in de voormalige Rijksrietvlechtschool in het Friese Noordwolde. Het museum toont de sociale en culturele geschiedenis van Noordwolde als vlechtdorp. Daarnaast geeft de collectie een beeld van vlechtkunst en vlechtgeschiedenis uit de hele wereld.

.

https://www.elf-ieken.nl/

D’ ELF IEKEN is een recreatiebedrijf dat al vele jaren gasten ontvangt. In 1987 zijn de ouders van Lutske al begonnen met het ontvangen van gasten op de minicamping op het erf van het melkveebedrijf. Op het bedrijf werden ongeveer 85 koeien gemolken

 

www.midgetgolfpark.nl

Midgetgolfpark Friesland

Gelegen in het bos en omringt door een wandelpad, met 2 circuits van elk 18 holes: een traditionele midgetgolfbaan en Zweedse viltbanen. Met koffiecounter en zonneterras

 

www.fietsservice.nl

Benieuwd of mountainbiken iets voor jou is? Of ben je al bekend met de mountainbike en wil je graag meer technieken leren? Voor elk niveau is er een mountainbikeclinic te volgen in Appelscha.!

Ontdek het Drents Friese Wold. Bekijk hier het volledige aanbod van de clinics.

 

https://www.fietsservice.nl/fiets-huren

Fietsen huren Buitenplaats de Hildenberg

Fietsservice Kramer is gelegen aan de voet van het Drents Friese Wold. Een perfecte uitvalbasis voor een tocht op de mountainbike. Tijdens een clinic leer je eerst goed om te gaan met de mountainbike. Na een uitgebreide instructie, ga je op tocht door het Drents Friese Wold. Er zijn meerdere routes te vinden in het bos van verschillende afstanden.

 

www.artalice.nl

Art Alice Oosterwolde

In het Friese Oosterwolde is Art Alice Art Gallery te vinden. Er is een permanente expositie van fijnschilderwerk van Alice Buis en de keramische beelden van Liesbeth Topper zijn te zien.

 

 

http://www.glasatelierbenedictus.nl/

Glasatelier Benedictus Appelscha

Zowel binnen als buiten zijn schitterende kleurrijke glaskunst werkten te aanschouwen. Met communicatie als inspiratiebron worden er prachtige glaskunstwerken gemaakt.

 

www.peterhiemstra.eu

In Kunstruimte Hiemstra worden, naast het werk van enkele deelnemende kunstenaars aan Open Stal, de keramische beelden van Peter Hiemstra geëxposeerd. In de ruimte worden met onregelmatige tussenpozen tentoonstellingen georganiseerd 

 

www.hawar.nl

Hawar Expositie winkel in Oldeberkoop is ook een galerie. Hier stellen ze werk ten toon van textielkunstenaars, docenten en de resultaten van studenten.

De galerie is te bezoeken tijdens winkelopeningstijden en in de zomer, tijdens de bekende Open Stal kunstroute, is de galerie elke dag te bezoeken